Pagini

sâmbătă, 10 noiembrie 2012

Gogosi







Ingrediente:

- 600 gr. faina
- 360 ml. lapte
- 1 lingura mare de zahar
-3 galbenusuri
- 50 gr. unt
- 30 gr. drojdie proaspata
- coaja de la 1 lamaie
-3 plicuri zahar vanilat
- 1 varf de cutit sare
- ulei pentru prajit
- zahar pudra pentru ornat



Pentru inceput am pregatit maiaua: laptele l-am incalzim un pic, am adaugat sarea, zaharul si drojdia si am amestecat pana s-a dizolvat drojdia. 
In faina am facut o gaura si am turnat maiaua. Am amestecat maiua cu un pic de faina de pe margine, pana a capatat consistenta aluatului de clatite, dupa care am lasat-o la dospit 
pentru 15-20 minute.



Dupa ce maiaua a dospit am adaugat galbenusurile, zaharul vanilat, coaja de lamaie si untul si am framantat bine aluatul (pana cand face besicute de aer).
Inainte sa acoperim vasul si sa lasam aluatul la dospit presaram 1-2 linguri de faina.


Cand aluatul si-a dublat volumul (eu l-am lasat 30 minute), l-am rasturnat pe planul de lucru presarat cu faina si l-am intins pana am obtinut o foaie groasa de aproximativ jumatate de  centimetru.
Cu un pahar am decupat aluatul si am mai lasat gogosile la dospit pentru 30 minute, acoperite cu un prosop de bucatarie.



Gogosile le-am prajit intr-un vas cu ulei mult, incins. In timp ce se preajeau am acoperit vasul cu un capac. S-au prajit destul de repede, nu le-am lasat sa se prajeasca mai mult de 1 minut pe fiecare parte.
Scoatem gogosile pe un servetel de hartie pentru a scapa de surplusul de ulei, dupa care le asezam pe o farfurie si le pudram cu zahar praf.

Se potrivesc foarte bine cu un pahar cu lapte.

Pofta buna!














13 comentarii:

  1. Cum sa refuz 5-6 pufoase din astea!:)
    Cand eram mica imi facea mama cate un lighean;mancam o saptamana din ele!:))

    O duminica faina.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca va plac :) E prima data cand am facut si sunt foarte incantata de rezultat.
    Adina, asa m-a invatat soacra mea cu gogosile. Mai nou ii plac si fetitei mele, iar cand mergem la socrii ne asteapta cu lighianul de gogosi :)).

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce gogosi minunate, asa de pufoase :) As manca vreo 2-3 fuguta :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Grozav de bine arata! Mi s-a facut o pofta incredibila pentru ca n-am mancat gogosi de ceva vreme....

    RăspundețiȘtergere
  5. Sa tot fie ceva vreme de cand nu am mai mancat gogosi. Trebuie remediat.
    Ale tale arata superb!

    RăspundețiȘtergere
  6. Am facut aluatul, portie dubla, cu 2 plicuri de drojdie...nu mi-a crescut :( L-am intins, l-am taiat, l-am lasat putin dar nu a mai crescut. S-au prajit totusi bine, dar nu asa pufoase. Se poate ca din cauza laptelui prea ferbinte drojdia sa-si fi pierdut efectul?

    RăspundețiȘtergere
  7. Simina imi pare rau ca nu au crescut gogosile. S-ar putea sa fie de vina laptele mai fierbinte, dar si drojdia uscata. Am observat ca aluaturile facute cu drojie proaspata ies mai pufoase fata de cele cu drojdie uscata (de exemplu aluatul de pizza).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. o sa le refec sigur cu drojdie proaspata, am uitat sa iau data trecuta :)mersi

      Ștergere
  8. superbe!le-am facut dupa reteta ta, monica.au iesit pufoase, minunate.parerea fetitei mele de 1, 7 ani a fost...mmmmmm!!!!;)multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  9. Adina ma bucur foarte mult ca v-au placut si ca fetita ta a fost asa incantata :)

    RăspundețiȘtergere