Pagini

luni, 31 decembrie 2012

Prajitura cu nuca de cocos







Aceasta prajitura este preferata mea. E una din "prajiturile de sarbatori" pregatite de mama mea. 
Anul acesta mi-am facut curaj si am pregatit-o eu. I-am adus si unele modificari, in sensul ca mama face crema de vanilie cu unt spumat amestecat cu budincile de vanilie, iar eu am folosit frisca in locul untului. Deja facusem o alta prajitura cu crema de unt, Krantz cu nuca, si am zis ca ar fi prea mult 2 prajituri cu unt. 

Ingrediente:

Blat:

- 4 albusuri 
- 300 gr. zahar
- 250 gr. nuca de cocos

Stratul de ciocolata:

- 150 gr. ciocolata
- 1lingura/3 pliculete de ness
- 2 linguri de zahar
- 4 linguri de lapte

Crema:

- 500 gr. frisca lichida
- 2 plicuri budinca de vanilie
- 1 l. lapte


- ciocolata rasa pentru ornat



Albusurile le batem spuma cu un praf de sare. Adaugam treptat zaharul si mixam pana obtinem o spuma tare si lucioasa. Adaugam nuca de cocos si amestecam bine cu o lingura.


Tava in care urmeaza sa coacem blatul o ungem cu ulei si o tapetam cu hartie de copt, pe care o ungem la randul ei cu ulei.
Turnam compozitia si dam tava la cuptor (160 grade) pentru aproximativ 15-20 minute, 
pana capata culoare aurie.



Dupa ce s-a racit blatul, il rasturnam pe un platou, scoatem hartia si apoi punem blatul inapoi in tava.
Intr-un vas pe bain-marie amestecam toate ingredientele pentru stratul de ciocolata. Crema obtinua o intindem imediat peste blatul racit.



Preparam budincile de vanilie urmand instructiunile de pe plic si le lasam sa se raceasca, amestecand din cand in cand ca sa nu faca crusta deasupra.


Batem frisca bine, adaugam budincile si amestecam cu mixerul pana se omogenizeaza.
Turnam crema peste stratul de ciocolata si presaram ciocolata rasa.
Prajitura o servim dupa ce a stat cateva ore la frigider.

Pozele cu sectiunea din prajitura sunt facute la vreo 2 zile dupa ce am pregatit-o, si de aceea ciocolata a intrat in blatul cu nuca de cocos.
Pofta buna !

Trebuie sa aduc o completare: am mai preparat prajitura aceasta si acum cateva zile, dar cu o alta marca de nuca de cocos. Prima data am folosit-o pe cea de la Dr. Oetker, exact in cantitatea mentionata la necesarul retetei (250 gr), iar blatul a iesit pufos si frumos crescut - lingurita trecea usor prin el. A doua oara am folosit nuca de  cocos de la Magyi , tot 250 gr., dar de data aceasta nu am fost incantata de blat, a iesit tare. Daca lasam numai 200 gr de nuca iesea perfect blatul. 
Gustul a fost bun la ambele marci de nuca de cocos, diferenta constand in faptul ca cea de la Dr. Oetker e mai fina. 













5 comentarii:

  1. Cred ca-i delicioasa si o prefer si eu cu frisca in loc de unt.
    La multi ani si un an nou fericit!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc de urari!
    Un An Nou fericit si plin de realizari va doresc si voua !
    Multumesc pentru aprecierile voastre si pentru ca imi urmariti blogul :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Am facut si eu prajitura asta ! Este delicioasa !! A ta arata exceptional !
    La multi ani !!

    RăspundețiȘtergere