joi, 3 ianuarie 2013

Krantz



Aceasta este o alta prajitura pe care am pregatit-o de sarbatori si care a avut succes. Reteta o am de mai bine de 1 an de la nasa mea si am zis ca acum e timpul sa o incerc. 

Ingrediente:

- 10 oua
- 500 gr. zahar
- 350 gr. nuca
- 300 gr. unt
- 4 linguri de faina
- 2 plicuri zahar vanilat



Foile:

Batem spuma albusurile, adaugand treptat 250 gr. zahar. Continuam sa mixam pana obtinem o spuma tare. Adaugam 250 gr. nuca macinata (eu am facut-o la blender) si faina; amestecam pana se incorporeaza toate ingredientele.


Din aluatul obtinut coacem 3 foi. Ungem tava cu ulei, asezam foaia de copt, o ungem si pe aceasta cu ulei, si turnam aluatul (eu am pus cam 9-10 linguri la o foaie).
Dam tava la cuptorul preincalzit, la foc mic, timp de 15-20 de minute pana ce foaia capata o tenta aurie. Dupa ce s-a copt lasam foaia la racit, fara sa o dezlipim de pe hartie.

Am citit multe comentarii postate la alte retete de krantz referitoare la faptul ca nu se desprind foile de pe hartia de copt dupa ce s-au racit. Am uns tava si hartia de copt cu ulei si mi s-au desprins usor, fara probleme.




Crema:

Amestecam bine cele 10 galbenusuri cu 150 gr. zahar. Punem vasul la bain-marie si amestecam aproximativ 20 minute pana capata o consistenta cremoasa. Lasam la racit pana ajunge la temperatura camerei.
Dupa ce s-a racit adaugam untul si zaharul vanilat si amestecam cu mixerul. 


Intr-un vas pe foc topim 100 gr. de zahar peste care punem 100 gr. de nuca taiata. Scoatem nucile pe un tocator uns cu ulei, le lasam sa se raceasca si apoi le maruntim cu un cutit.

Mai avem doar sa asamblam prajitura: intindem crema pe fiecare foaie, iar la ultimul strat presaram nucile pralinate.


Inainte de a fi servita prajitura trebuie sa stea cam 2-3 ore la frigider.

Pofta buna !







11 comentarii:

  1. Am avut ocazia sa gust aceasta prajitura ,este o nebunie ,o sa o fac si eu cat de curand posibil ,multumesc pt. reteta.

    RăspundețiȘtergere
  2. o prajitura delicioasa!! Felicitari, ti-a iesit de minune! Un an nou minunat iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Paula ma bucur ca iti place :).
    Iti doresc si tie un an nou plin de impliniri !

    RăspundețiȘtergere
  4. Mirela merita sa o faci pentru ca e bunaaaaaa ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. ce bine arata,ma provoaca sa o incerc,la multi ani

    RăspundețiȘtergere
  6. Yaya, La multi ani si tie !
    Sa imi spui daca ai incercat-o :)

    RăspundețiȘtergere
  7. arata delicios.as vrea sa incerc reteta dar nu prea stiu care ar fi dimensiunea tavii.am si mai mari si mai mici,poate ma poti ajuta putin.

    o dupa amiaza placuta!

    RăspundețiȘtergere
  8. mersi ca mi-ai atras atentia legat de dimensiunea tavii; chiar am uitat sa specific.
    tava mea e de 25 cm X 36.5 cm :)

    RăspundețiȘtergere
  9. arata super.am sa o incerc sa o fac.

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc :).
    Merita incercata. Am facut-o si saptamana trecuta pt ca ne place mult. Am marit cantitatea de nuca caramelizata de deasupra si a iesit si mai buna. In loc de 100 gr nuci + 100 gr zahar am pus 150 gr nuci + 150 gr zahar. Inainte de servire o tin numai in frigider ca sa fie crema mai tare.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...