Pagini

miercuri, 29 februarie 2012

Clatite cu carne



De data aceasta am ales sa fac o varianta mai usoara a clatitelor cu carne, dar la fel de delicioasa ca reteta cu clatitele rulate, date prin ou,  pesmet si prajite. 


Ingrediente: 

- 800 gr. carne tocata
- 2 conserve de ciuperci
- 2 cepe potrivite
- 400 gr. cascaval
- 1 cutie mica de pasta de rosii
- sare
- piper

Cepele taiate marunt le calim in ulei pana capata o culoare aurie;
 adaugam carnea si o lasam la foc mic pana incepe sa se rumeneasca. 
In acest moment adaugam ciupercile, condimentele si pasta de rosii. Amestecam bine si le mai lasam la foc mic aproximativ 5 -10 minute. 


Separat pregatim clatitele. 
Urmam reteta de la clatitele cu gem, insa , fara a mai adauga zaharul vanilat si scortisoara.


Pe o parte a clatitei asezam umplutura si o impachetam. 
Asezam toate clatitele intr-o tava tapetata cu hartie de copt si peste ele punem cate o felie de cascaval.
Dam tava la cuptor (la foc mic) pentru cateva minute, cat sa se topeasca cascavalul.


Clatitele se servesc calde cu sos de rosii sau ketchup si smantana.

Pofta buna !


Clatite cu gem


Clatitele sunt un desert clasic, rapid si mai ales delicios .

Ingrediente:

 - 200 gr. faina
- 3 oua
- 300 ml lapte
- 300 ml apa minerala
- 1/4 lingurita de sare
- 2 pliculete de zahar vanilat 
- 1/2 lingurita de scortisoara


  

Intr-un vas punem faina, zaharul vanilat, ouale si 
incepem sa le amestecam cu mixerul, adaugand treptat laptele. 
Apoi adaugam apa minerala, sarea, scortisoara si amestecam bine.




Incingem bine tigaia, o luam de pe foc, punem o lingura de ulei,
 turnam un polonic din compozitie - pe care o intindem bine in toata tigaia - 
si asezam iar tigaia pe foc. Prajm clatitele pe ambele parti.

Clatitele  le umplem cu gem, miere, crema de ciocolata sau inghetata.

Pofta buna !



duminică, 26 februarie 2012

Ciocolata de casa




Ingrediente: 

- 500 gr. lapte praf
- 200 gr. unt
- 50 gr. cacao
- 350 gr. zahar
- 150 ml. apa
- 150 - 200 gr. miez de nuca



Apa si zaharul le punem la foc si le lasam sa fiarba cat sa scada un pic. 
Adaugam cacaoa si lasam sa fiarba pana incepe sa faca bule deasupra.
Luam vasul de pe foc si adaugam untul, amestecam pana se topeste, 
dupa care adaugam laptele praf si nuca taiata.




E recomandat sa nu punem tot laptele praf deodata. 
Lasam cateva linguri de lapte deoparte pana omogenizam bine si vedem consistenta amestecului. Amestecul sa nu iasa foarte tare, ca sa il putem intinde in tava. 


Amestecul obtinut il intindem uniform intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Lasam ciocolata la frigider pana incepe sa se intareasca, o portionam, apoi o bagam iar la frigider.

Pofta buna !



vineri, 24 februarie 2012

Prajitura cu gem de capsuni



De cand am citit aceasta reteta pe alt blog am zis ca trebuie sa o incerc si eu. E o rereta simpla, rapida si mai ales delicioasa.

Ingrediente: 

- 300 gr faina
- 100 gr ulei
- 100 gr zahar
- 1 ou 
- 1 galbenus
 - 1 plic praf de copt
- 3 linguri lapte/apa
- coaja de lamaie
- un varf cutit sare
- 300 gr gem 

Amestecam faina, praful de copt si sarea, si le punem intr-un vas.
Adaugam in centrul ei uleiul, zaharul, 1 ou si un galbenus, coaja de lamaie
 si 3 linguri de lapte rece sau apa rece. 
Framantam bine pana obtinem un aluat compact.
Aluatul obtinut il invelim in folie si il lasam 30 minute la frigider.
Dupa ce a stat la frigider, intindem aluatul pe masa de lucru, pe care am presarat faina, astfel incat sa obtinem o foaie  groasa de 0.7 - 0.8 cm. Decupam din foaie exact cat sa imbracam tava si 1-2 din marginile acesteia si o asezam in tava tapetata cu unt si faina , 
dupa care o intepam din loc in loc cu o furculita.
Intindem aluatul ramas si il taiem in fasii late de 1 -1,5 cm 
si lungi cat forma in care vom coace prajitura.
Ungem foaia cu gem peste care adaugam, pe lungime si latime, fasiile de aluat. Presam bine fasiile de aluat de marginile foii.
Coacem prajitura in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 25 - 30 minute,




Dupa ce scoatem tava din cuptor o lasam sa se raceasca cateva minute apoi 
o pudram cu zahar pudra.

Dupa ce se raceste de tot taiam prajitura si 
o savuram alaturi de un pahar cu lapte.

Pofta buna!







duminică, 19 februarie 2012

Tort de mere cu crema de zahar ars

tort cu crema de zahar ars


Ingrediente: 

- 3-4 mere 
- 8 oua
- 500 ml lapte
- 16 linguri de zahar
- 3 linguri de faina 
- scortisoara 
- 2 pliculete cu zahar vanilat
- 1 plic praf de copt


6 linguri de zahar le punem intr-un vas pe foc sa se caramelizeze. Cand s-a topit, luam vasul de pe foc, si intindem zaharul pe peretii vasului si il lasam cateva minute pana incepe sa trosneasca.
Merele le curatam, le taiem felii si le asezam in vasul cu zaharul caramelizat; peste punem scortisoara si 2 linguri de zahar si le dam pentru 10 - 15 minute la cuptor.


tort cu crema de zahar ars 4


Cat stau merele la cuptor pregatim crema de zahar ars astfel : mixam bine 5 oua, apoi adaugam pe rand laptele, 5 linguri de zahar si zaharul vanilat. Compozitia obtinuta se toarna peste mere si se da vasul iar la cuptor pentru 30 minute. 


tort cu crema de zahar ars


Cu aproximativ 10 minute inainte sa fie gata crema de zahar pregatim pandispanul din 3 galbenusuri frecate bine cu zaharul, peste care punem albusurile batute spuma si apoi treptat 3 linguri de faina si praful de copt. 
Aluatul il turnam peste crema si il mai lasam la cuptor pana se coace (facem proba scobitorii).




Dupa ce s-a copt pandispanul, lasam sa se raceasca, dupa care rasturnam tortul pe un platou, fara sa ridicam vasul in care s-a copt. Dupa cateva minute tortul se va desprinde singur de peretii vasului. E bine, totusi, sa lasam vasul peste platou pana se raceste de tot (il dam la frigider) si sa ridicam incet  vasul si sa verificam daca este desprins de tot tortul.


tort cu crema de zahar ars 2


Ornam tortul cu frisca.

Pofta buna!


tort cu crema de zahar ars 3

sâmbătă, 18 februarie 2012

Pate din ficat de pui


Ingrediente: 

- 500 gr ficatei de pui
- 3 oua fierte
- 200 gr. unt
- 2 linguri de ulei
- 1/2 cana de apa
- 1 ceapa
- cimbru
- piper
- sare 

Intr-o tigaie punem ceapa tocata, ficatelul, uleiul si apa. Acoperim tigaia si le lasam sa se dunstuleasca, amestecand din cand in cand. Cand s-a patruns ficatelul, luam cratita de pe foc si il lasam sa se raceasca.
Ficateii taiati cubulete ii amestecam cu untul si incepem sa ii maruntim la blender.





Dupa ce amestecul a devenit mai cremos am adaugat ouale rase 
si condimentele si le-am amestecat bine.



Pofta buna !



vineri, 17 februarie 2012

Spaghetti carbonara



Ingrediente: 

- 1 punga de spaghete
- 400 gr kaizer/bacon
- 400 gr smantana
- 4 galbenusuri
- parmezan / cascaval
- 2 linguri de ulei
- sare
- piper


Pastele le fierbem conform instructiunilor de pe pachet, dupa care le punem sa se scurga de apa. Kaizerul/baconul il taiem bucatele si il rumenim putin in ulei. 
Separat amestecam galbenusurile cu smantana, parmezanul/cascavalul, sarea si piperul. 
Amestecul obtinut il turnam in tigaie peste kaizer/bacon si amestecam usor pana se leaga.
La final amestecam pastele fierbinti cu sosul de smantana.

Pofta buna!

Fasole frecata cu carnaciori si costita


Ingrediente:

- 500 gr fasole boabe
- 2 cepe rosii
- sare
- piper
- boia
- costita de porc
- carnaciori de casa



Fierbem fasolea bine si o dam prin blender, completand cu apa in care a fiert, pana obtinem o pasta mai legata.
Intr-o tigaie calim ceapa. Cand incepe sa se rumeneasca punem boiaua, mai lasam pe foc cateva minute si apoi punem fasolea frecata. 
Mai lasam fasolea pe foc cateva minute, cat sa se incalzeasca, in acest timp amestecand usor.
Separat prajim carnaciorii si costita taiata felii.

Pofta buna!



joi, 16 februarie 2012

Ciuperci scazute cu aripioare pane



 Ciuperci scazute

- 2 cepe potrivite
- 2 morcovi 
- 1 kg ciuperci champignon
- patrunjel verde
- sare 
- piper

           Ceapa tocata o calim pana capata o culoare aurie. Adaugam ciupercile taiate si condimentam. Acoperim vasul cu un capac si lasam sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand. 
            Dupa aproximativ 15 minute adaugam si morcovii taiati cubulete mici si lasam sa fiarba in continuare, pana cand scade si sosul se ingroasa. Cu cateva minute inainte sa luam vasul de pe foc punem patrunjelul maruntit.



Aripioare pane

- 8-10 aripioare
- 4 linguri de faina
- sare
- piper 
- boia dulce / boia iute

Spalam aripioarele, le condimentam si le lasam intr-un vas pentru 30 de minute. 
Apoi le trecem prin faina si le prajim in ulei.

Pofta buna!




Tocanita de pui ca la Alma (Medias)

O tocanita ca la mama soacra acasa.

Ingrediente:

- aripioare sau pulpe de pui
- 2 cepe potrivite
- 2 linguri de faina
- 6 catei de usturoi (dupa gust)
- frunza de patrunjel
- sare
- piper
- boia 



           Ceapa o tocam marunt si o prajim pana capata o culoare aurie, moment in care punem o lingurita rasa de boia si o mai lasam sa se prajeasca aproximativ 1 minut. Adaugam aripioarele,  turnam apa cat sa le acoperim si le lasam sa fiarba. 
        Cand au inceput sa se inmoaie aripioarele condimentam si punem usturoiul zdrobit. Cand a mai scazut apa si aripioarele sunt aproape fierte adaugam patrunjelul tocat. Intr-un castronel punem faina si o amestecam cu apa pana se face o pasta fara cocoloase. Pasta obtinuta o turnam treptat peste aripioare, amestecand incontinuu, dupa care mai lasam cratita pe foc timp de 1-2 minute.

Pofta buna! 

marți, 14 februarie 2012

Tuslama de burta


Ingrediente:

- 2 kg. burta de vita
- 6 linguri de faina
- 2 cani de lapte
- 2-3 cani de apa (zeama in care a fiert burta)
- 6 linguri de smantana
- 1 capatana de usturoi
- ulei
- 1 galbenus
- condimente

Fierbem burta bine in 2-3 ape, iar cand se raceste o taiem bucati potrivite. Separat incepem sa pregatim sosul: punem pe foc o cratita, in care am turnat uleiul, si adaugam treptat faina, amestecand bine sa nu faca cocoloase.



 Apoi turnam treptat laptele si completam cu zeama (din ultima apa in care a fiert burta), pana obtinem o pasta fina, fara cocoloase, pe care o lasam putin sa fiarba. 




Adaugam smantana, usturoiul zdrobit, patrunjelul tocat, galbenusul de ou si burta,  potrivim de sare si piper si o mai lasam sa fiarba aproximativ 15 minute.


Pofta buna!

luni, 13 februarie 2012

Drob de porc




Din maruntaiele de porc eu nu fac caltabos. Prefer ca maruntaiele fierte si tocate sa le pastrez la congelator si sa le folosesc la acest drob delicios.




 Ingrediente:
- 1 kg. maruntaie de porc (ficat, limba, inima)
- 2 oua crude
- 4 oua fierte
- 1 legatura de patrunjel
- 1 legatura de marar
- 2 cepe 
- 150 gr. pesmet
- condimente



Fierbem maruntaiele in apa cu sare; cand se racesc le trecem prin masina de tocat. Tocam ceapa si verdeata si le adaugam, impreuna cu pesmetul, condimentele si 1 ou crud, la maruntaiele tocate si le amestecam bine.
Jumatate din compozitie o punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt, asezam peste ouale fierte si apoi restul compozitiei. Deasupra ungem cu un galbenus de ou si dam tava la cuptor timp de 35-40 min.


Dupa ce s-a copt si s-a rumenit lasam drobul sa se raceasca. Inainte de a fi servit eu recomand sa il tinem la frigider cateva ore.

Pofta buna!






sâmbătă, 11 februarie 2012

Choux a la crem





           De cand am aflat reteta de choux-uri de la Elena am fost nerabdatoare sa o incerc. Din pacate nu mi-a reusit de prima data, dar am primit incurajari, am incercat din nou si uite ca acum va pot prezenta minunatie de choux-uri a la crem. 

Ingrediente:

- 300 ml apa
- 200 gr faina
- 75 ml ulei
- 6 oua 
(potrivite ca marime)
- 1 varf de cutit cu sare
- 1 varf de cutit ca zahar


- 1 plic crema  pentru prajituri Dr. Oetker - de vanilie



Glazura:

6 linguri de zahar
- 6 linguri de ulei
- 6 linguri de apa
- 2 linguri de cacao







         Apa, uleiul, sarea si zaharul le punem intr-o oala pe foc, iar in momentul in care incepe sa fiarba adaugam toata faina deodata si amestecam foarte rapid pana ce faina va fi complet incorporata. Amestecam incontinuu pana cand aluatul se compacteaza si nu se mai lipeste de oala.
Lasam aluatul sa se raceasca complet. Cand este rece incepem sa adaugam ouale unul cate unul. Nu adaugam urmatorul ou pana ce precedentul nu a fost complet incorporat in aluat.
  Al 6 lea ou il batem separat si il adaugam treptat, in acelasi timp verificand daca aluatul este destul de solid ca sa isi pastreze forma. 



Pe o tava tapetata cu hartie de copt punem cu lingurita choux-uri si le dam la cuptorul preincalzit, unde le lasam 30-35 min.


Dupa ce s-au copt le scoatem din cuptor, le lasam sa se raceasca si apoi le umplem cu ce dorim. Pot fi folosite si ca desert, umplute cu crema de vanilie sau ciocolata, dar si ca aperitiv, umplute cu crema de branza, pasta de peste, ciuperci cu usturoi etc.

Eu le-am umplut cu crema de vanilie (pregatita dupa instructiunile de pe plic), apoi am turnat peste ele glazura si zahar pudra.






Glazura o pregatim astfel:

 Punem toate ingredientele intr-o oala micuta si le fierbem la foc mic ,
amestecand incontinuu, pana cand capata consistenta unei smantani. 
Glazura nu trebuie fiarta prea mult pentru ca se face amara. 

Pofta buna!