vineri, 30 martie 2012

Rulada de carne tocata



Ingrediente:


- 750 gr carne tocata de porc
- 2-3 ardei copti
- 1 ceapa mare
- 1/2 conserva de ciuperci
- 3-4 catei de usturoi
- 2 cartofi
- 2 felii de paine (franzela)
- 1 legatura de marar
- 1 legatura de patrunjel
- 1 ou crud
- 2-3 oua fierte
- carnaciori
- sare
- piper

Cartofii curatati ii radem, ii punem intr-o sita, ii spalam cu apa rece si ii lasam la scurs. 
Tocam marunt ceapa, patrunjeleul si mararul si le punem intr-un vas in care am asezat carnea tocata. Mai adaugam ouale crude, usturoiul zdrobit si condimentele.
 Painea o punem pentru 2-3 minute la inmuiat intr-un castron cu apa calda,
 dupa care o stoarcem si o zdrobim peste carnea tocata. 
Adaugam si cartofii, scursi bine de apa, peste carnea tocata si amestecam bine toata compozitia. 

In poze cantitatile sunt dublate pentru ca am facut 2 rulade.


  
Compozitia obtinuta o intindem pe o hartie de copt si o uniformizam. Pe mijlocul acesteia asezam carnaciorii, pe care ii imbracam in ardei copti. De o parte si de alta adaugam ciupercile si ouale fierte taiate in jumatate sau pe sfert.


Incepem sa rulam usor cu ajutorul hartiei de copt. Dupa ce am rulat jumatate, dezlipim usor hartia si rulam si cealata parte, apasand usor dupa ce s-au suprapus marginile ruladei.



Asezam rulada, cu tot cu hartia de copt intr-o tava de cozonac, dupa care taiem surplusul de hartie de copt de pe margini. O ungem cu ulei si o dam la cuptor, la foc mic, pentru aproximativ 75 minute. 


 Dupa ce s-a copt si rumenit scoatem rulada din tava de cozonac si o punem intr-o tava mai intinsa, cu partea ce s-a rumenit in jos. O ungem cu ulei si o mai lasam 10 minute la cuptor, tot la foc mic.


Rulada de carne tocata o putem servi calda, langa o garnitura, sau rece, ca aperitiv.

Pofta buna! 




marți, 27 martie 2012

Dovlecei umpluti


Azi am pregatit pentru mica mea mofturoasa o mancarica gustoasa si sanatoasa: 
dovlecei umpluti cu iaurt. 

Ingrediente: 

- piept de curcan
- 1 dovlecel
- 1 cartof
- 1 morcov
- unt
- sare


Curatam toate ingredientele si le punem la fiert sau in steamer.
 Pieptul de curcan l-am pus in steamer pentru 80 minute. Dupa ce au trecut 50 minute am adaugat cartoful si morcovul. Dovlecelul l-am taiat pe jumatate, in lung, si l-am lasat la aburi numai pentru 10 minute (daca il fierbem nu il lasam mai mult de 4-5 minute); nu trebuie sa se fiarba tare pentru ca se va mai coace si la cuptor.


Dupa ce s-au patruns bine pisam cartoful si morcovul, taiem carnea marunt si pregatim un pireu pe care il amestecam cu unt si sare.
Dovlecelul il scobim la mijloc, iar miezul scos il amestecam cu pireul.
Umplem jumatatile de dovlecel cu amestecul de legume si carne, 
le asezam pe o tava unsa cu putin unt si turnam pe langa ele apa (atat cat sa nu atinga umplutura).
 Dam tava la cuptor, la foc potrivit, pana scade apa. 




Dupa ce scoatem dovlecelul din cuptor radem putin cascaval peste 
si il servim cald, cu iaurt sau smantana.

Pofta buna !



joi, 22 martie 2012

Chifle cu lapte



Pentru ca fetitei mele nu ii place painea neagra, i-am pregatit 2 painici pufoase.


Ingrediente:

- 250 gr. faina
- 70 ml. apa
- 110 ml. lapte
- 1 ou
- 25 gr. margarina 
- 4 gr. drojdie uscata
- sare 
- 1/2 lingurita cu zahar

Asezam intr-un vas ingredientele in ordinea urmatoare: apa si laptele caldut, margarina topita, oul batut, sarea, zaharul, faina cernuta si drojdia. Framantam pana obtinem un aluat compact si elastic. Lasam 15-20 minute aluatul la dospit, dupa care il impartim in doua (sau in cate chifle dorim) si le asezam pe tava de cuptor tapetata cu hartie de copt.


Acoperim tava cu un prosop de bucatarie si lasam 30 de minute intr-un loc cald si ferit de curenti (eu am lasat tava pe aragaz, pentru ca era cald de la cuptor; se cocea painea irlandeza).

Dupa cele 30 de minute ungem painile cu lapte si presaram seminte de chimen sau susan.

Dam tava la cuptorul preincalzit, in care am pus un vas mic cu apa, 
pentru 15-20 minute la 200 grade.

Dupa ce s-au copt scoatem painile si le lasam sa se raceasca pe un gratar.

Pofta buna !






Paine irlandeza


Ingrediente:

- 450 gr. faina
- 200 gr. iaurt
- 170 ml. lapte
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita rasa de bicarbonat 



Inainte de a ne apuca de pregatit aluatul de paine, bagam la cuptorul rece o cratita sau oala, o acoperim cu un capac rezistent la cuptor si dam drumul cuptorului la 220 grade.

Cernem faina (eu am folosit faina neagra) si o amestecam cu bicarbonatul de sodiu, 
apoi adaugam, in centrul fainii, laptele amestecat cu iaurt, sarea 
si framantam bine pana obtinem un aluat compact si elastic.  



Dupa ce am pregatit aluatul si cuptorul s-a incins bine, scoatem cu grija vasul din cuptor, 
ridicam capacul si punem aluatul inauntru, 
dupa care acoperim repede vasul si il dam la cuptor, la 200 grade, pentru 40 minute.
Dupa cele 40 minute scoatem capacul 
si mai lasam painea sa se rumeneasca aproximativ 15 minute.


Dupa ce s-a rumenit, scoatem painea pe un gratar si o lasam sa se raceasca.

Pofta buna ! 





sâmbătă, 17 martie 2012

Tocana de cartofi


 Pentru ca suntem in Postul Pastelui o sa deschid o noua rubrica destinata retetelor specifice acestei perioade. O sa incep cu o reteta  clasica si simpla.


Ingrediente:
- 1 Kg. cartofi 
- 2 cepe
- 1 ardei
- 1 legatura de patrunjel
- piper
- sare


Cepele curatate si taiate marunt le calim in 3 linguri de ulei pana cand capata o culoare aurie, 
apoi adaugam ardeiul taiat cubulete (eu am avut la congelator pus din toamna - de aceea arata ciudat in poza), si mai amestecam 2-3 minute.



Adaugam cartofii taiati cubulete, condimentam si amestecam toate ingredientele, dupa care 
turnam apa cat sa acopere cartofii.
 Acoperim vasul cu un capac si lasam sa fiarba la foc mai mic, amestecand din cand in cand. 



Cand cartofii sunt aproape fierti adaugam legatura de patrunjel tocata marunt .

Tocana de cartofi noi am servit-o cu muraturi.

Pofta buna!

marți, 13 martie 2012

Paine neagra


Ingrediente:

- 140 ml. apa calda
- 140 ml. lapte cald
- 1lingurita rasa de sare
- 1/2 lingurita de zahar
- 450 gr. faina neagra
- 10 gr. drojdie uscata


Punem faina intr-un vas, adaugam drojdia si le amestecam. Facem o groapa in centru si adaugam sarea, zaharul, apa calda si laptele si incepem sa framantam pentru 10 minute, pana cand aluatul devine compact si elastic. 


Vasul in care e aluatul il acoperim cu un prosop de bucatarie si il lasam, 
la loc cald (eu l-am pus pe dulap in bucatarie), la dospit pentru 90 minute.


Dupa ce a aluatul a crescut il asezam in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt, acoperim iar cu un prosop de bucatarie si il mai lasam 30 de minute.
Inainte de a baga painea la cuptor (incalzit in prealabil la 190-200 grade) o ungem cu lapte si cu un cutit bine ascutit crestam paine, fara a apasa prea mult aluatul. 

Painea o lasam la cuptor pentru 25-30 de minute. 
Trebuie sa fie rumena, iar cand o intoarcem cu fundul in sus si o batem sa sune a gol.

Pofta buna !





luni, 12 martie 2012

Curcan cu mazare


Ingrediente: 

- 4 pulpe inferioare de curcan
- 2 cepe
- 2 conserve de mazare si morcovi
- 1 legatura de marar
- 3 linguri de faina
- boia dulce
- sare 
- piper



Cepele le curatam, le taiem marunt si le dam intr-o cratita la prajit. Cand au inceput sa capete o culoare aurie adaugam boiaua.


Adaugam pulpele dezosate si taiate, le lasam 1-2 minute sa se prajeasca, apoi adaugam apa cat sa acopere carnea, acoperim vasul cu un capac si le lasam sa fiarba.

Ca sa fiarba carnea mai repede am pus in vas o lingurita de inox. 
La fel procedez si cand am de gatit carne de gaina, in special daca e mai batrana .


Cand carnea e aproape fiarta adaugam mararul taiat marunt si mai lasam sa fiarba 5 minute, 
dupa care adaugam mazarea si morcovul.
Separat, intr-un castron, amestecam 3 linguri de faina cu apa, 
si dregem sosul la mancare adaugand cate putin in cratita si mestecand incontinuu. 
Dam intr-un clocot si stingem focul.



 Se serveste cu salata de muraturi asortate.

Pofta buna ! 





duminică, 11 martie 2012

Inele de dovlecel




Initial am vrut sa fac clasicul dovlecel pane, 
dar ma deranjau samburii fiindca erau prea mari. Am zis ca le scot samburii 
si fac dovlecel scazut.....dar gandul meu era tot la pane ....
si asa am ajuns sa fac aceste delicioase inele de dovlecei.



Ingrediente: 

-2 dovleci
- 4 oua
- 6-7 linguri de faina
- 5-6 linguri de lapte
- sare
- piper
- delikat


Dovlecelul il curatam si il taiem felii; asezam feliile pe rand 
intr-o sita (sau farfurie) presarand pe fiecare nivel sare. 
Dupa 1 ora scurgem bine dovlecelul de apa si scoatem samburii. 
Separat batem bine ouale peste care adugam condimentele, laptele si faina.


 Trecem fiecare inel de dovlecel prin amestecul de ou si faina 
si il punem la prajit in ulei incins. Dupa ce s-au prajit pe ambele parti 
scoatem inelele pe un servetel de hartie pentru a absorbi bine surplusul de ulei.
Inelele de dovlecel le putem servi calde sau reci, ca aperitiv.

Pofta buna !


sâmbătă, 10 martie 2012

Pancakes


Azi am avut pofta de un dulce usor si rapid de facut, asa ca am incercat "clatitele americane". Au iesit delicioase si cel mai mult ma bucur ca i-au placut fetitei mele. 

Ingrediente: 

- 250 ml. lapte
- 4 oua
- 5 linguri de zahar (rase)
- 15 linguri de faina (nu cu varf)
- 1 plic praf de copt 


Galbenusurile si zaharul le mixam bine pana se albesc, dupa care adaugam treptat laptele si faina, alternand pana se termina si se incorporeaza de tot.


  

Albusurile le batem spuma si le amestecam usor in amestecul de galbenusuri. Aluatul obtinut este asemanator celui de pandispan, dar mai fluid.





Turnam jumatate polonic din aluatul obtinut intr-o tava de teflon incinsa bine si unsa cu putin ulei (doar la prima clatita am uns tava cu ulei). Le facem la foc mic. 
Cand incep sa se formeze gauri, intoarcem pancake-ul.
Nu trebuie lasate prea mult pe foc pentru ca se ard.



De data aceasta eu le-am servit cu miere, dar merg foarte bine si cu gem, dulceata, finetti si frisca.

Pofta buna !









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...